Μαρμελάδα: Μούρλια πράμα
Πώς να ξεχάσουμε εκείνο το πηχτό πολύχρωμο υλικό με γεύσεις φρούτων που απλώναμε από μικροί πάνω στο βουτυρωμένο τραγανό ψωμί μας ή παίρναμε μέσα από το καζάνι όσο ακόμα έβραζε;
Αγαπημένη για πολλούς, με ή χωρίς κομμάτια φρούτου και με το χρώμα αυτού να τις χαρακτηρίζει, η μαρμελάδα αποτελεί από ένα απλό γλυκό στο πρωινό μας, έως συνοδευτικό στη σύγχρονη μαγειρική και μιξολογία, μιας και τη βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε φαγητά και ποτά!
Η µαρμελάδα είναι γλυκό που παρασκευάζεται από φρούτα βρασμένα με ζάχαρη και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η πολτοποίηση του φρούτου. Σύμφωνα με τον Νίκο Τσελεμεντέ, η μαρμελάδα ανήκει στην κατηγορία των γλυκών του κουταλιού μαζί με τους πελτέδες και τις κομπόστες. Η μαρμελάδα διαφέρει από το γλυκό του κουταλιού, το οποίο περιέχει κομμάτια του φρούτου σε πηχτό σιρόπι, από την κομπόστα η οποία περιέχει κομμάτια φρούτου σε αραιό σιρόπι αλλά και από τους ζελέδες και τους πελτέδες που αποτελούνται κυρίως από πηγμένο χυμό φρούτου.
FYI. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική «marmalade», η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πορτογαλική «marmelada». Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum», το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».
ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπάρες με βρώμη και μαρμελάδα βατόμουρο
- καστανή ζάχαρη (½ φλιτζάνι)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 φλιτζάνι)
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- αλάτι (⅛ κ.γ.)
- νιφάδες βρώμης (1 φλιτζάνι)
- βούτυρο (½ φλιτζάνι)
- STUTE μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς κουκούτσια (¾ φλιτζανιού)
* Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 35-40 λεπτά.
Δες τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί
Διάβασε ακόμη:
Η βρώμη ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής